Off topic: ... este oare adevărat ?
Thread poster: Liviu-Lee Roth
Liviu-Lee Roth
Liviu-Lee Roth
United States
Local time: 08:10
Romanian to English
+ ...
Nov 17, 2010

Mi-a căzut în mână acest articol și mi s-a făcut părul măciucă !



In marginea fostei dezbateri despre invatamantul din Romania

DAN UNGUREANU

Le-am cerut studentilor mei, anul III Romana-Engleza, sa comenteze, in engleza, un poem englez din secolul XIX, la alegere.
Trei sferturi n-au putut numi nici un poet englez din secolul XIX si nici o poezie. (Au studiat in anul II Byron, Coleridge, Wordsworth, She
... See more
Mi-a căzut în mână acest articol și mi s-a făcut părul măciucă !



In marginea fostei dezbateri despre invatamantul din Romania

DAN UNGUREANU

Le-am cerut studentilor mei, anul III Romana-Engleza, sa comenteze, in engleza, un poem englez din secolul XIX, la alegere.
Trei sferturi n-au putut numi nici un poet englez din secolul XIX si nici o poezie. (Au studiat in anul II Byron, Coleridge, Wordsworth, Shelley). Unul a povestit un roman de Dickens. Cinci au povestit piesa de teatru Romeo si Julieta (numita alternativ “roman“, novel, ori poem). Restul de cincisprezece din saizeci, care si-au amintit totusi o poezie, au scris totusi in engleza. Am corectat mai jos greselile lor :
Pluralul lui viu nu e vi, ci vii.

verbul a lua nu se scrie i-au. obijnuit e incorect.

Ii nu se scrie despartit, i-i.
sa de-a e incorect (corect e sa dea).

Nu se zice propiu, ci propriu.

them nu poate inlocui their. No se poate spune them mother in loc de their mother.
intitulated nu exista in engleza (cf. Merriam-Webster) .
combinated nu exista in engleza.
to enjoy of life e incorect (verbul to enjoy e tranzitiv).
writted e incorect in loc de wrote.
poetry nu e identic cu poem.
lirycs nu e ortografiat corect, si cu siguranta nu inseamna textul unei poezii, ci versurile unui cintec.
roman nu exista in engleza, corect e novel.
disapointness nu exista, corect e disappointment.
beautifuly thing e incorect.
tryed e incorect.
gaves nu exista (give sau gave).
tooked place e incorect.
tabloul Gioconda nu e de Picasso, ci de Leonardo da Vinci.
Romeo and Juliet nu e un roman.
Romeo and Juliet nu e un poem.

Shackspear nu se scrie astfel.
Daca se dadea admitere la facultate ei ar fi cazut la admitere.Toti acesti tineri vor deveni profesori de limba engleza si romana peste trei luni.
Imi este inexplicabil cum asemenea studenti pot deveni profesori, cind in orinduirea veche, bolsevica si totalitarista, ei n-ar fi putut nici macar trece admiterea. Cum s-a ajuns in aceasta situatie ? Putin dupa Revolutie, prin 1995, cred, au aparut locurile cu taxa la Universitati. Ceva mai tirziu s-a suprimat concursul de admitere. Astfel, Universitatile au dat de gustul banilor. Studentii deveneau intangibili. Devreme ce plateau, prezenti sau nu, trebuiau sa treaca examenele, trebuiau sa capete diplome. Dupa diplome, dadeau concursul de titularizare, pe care nu-l luau, ramineau suplinitori, si titulari negasindu-se, tot suplinitorii predau.
Primii studenti pe bani au terminat prin 2000. Primii lor elevi au terminat liceul prin 2004. Dupa implementarea programului Bologna , studentii au terminat in trei ani in loc de patru sau cinci, cu lucrari de licenta de saizeci de pagini, nu de o suta sau doua sute. Lucrarile scurte pot fi cumparate sau descarcate contra cost de pe Internet, de pe situri specializate (o suta de lei bucata).
Liceenii intra pe bani la Universitate, fara admitere, termina in trei ani, devin profesori suplinitori, iar elevii lor sint prost pregatiti, mai prost pregatiti decit precedentii. Paradoxal, se face mai multa scoala la liceu decit la Universitate : la liceu, profesorii pot inca sa lase repetenti elevii care nu invata, fiindca liceul e gratuit, iar profesorii nu sint platiti dupa numarul de elevi. Studentii sint mai prost pregatiti decit elevii de liceu.
Le-am cerut celor saizeci de studenti ai mei referate. Din saizeci, mi-au dat referate vreo 20. Din ele, zece erau transcrise (control - paste) de pe un site internet, www.referate. ro.
O vina pentru situatie o are asa-numitul invatamint axat pe competente. In noul sistem, elevii, vezi doamne, nu mai tocesc date seci, ci dobindesc competente. Mare este confuzia din capetele pedagogilor de scoala noua! Exista materii axate pe competente (a invata engleza, franceza ori muzica inseamna sa stii vorbi engleza, franceza, respectiv sa cinti, fluieri sau fredonezi melodii). Exista materii bazate pe cunostinte (istoria, geografia, anatomia si zoologia, de pilda). Exista materii intermediare, ca biologia si chimia, in care competentele si cunostintele sint complementare. Cultura generala e alcatuita doar din cunostinte. Educatia axata pe competente naste monstri, fiindca a sti cine a pictat Gioconda e o cunostinta, nu o competenta. O alta studenta, tot de anul III Litere, ma instiinteaza ca poetul ei preferat e Macedonski, autorul frumosului poem Mistretul cu colti de argint. Pe vremea mea, a numi pe cineva “autorul meu preferat” presupunea macar sa-i fi poti identifica poeziile. Se presupune ca un absolvent de engleza stie dupa trei ani ca in engleza, romanul se numeste novel.

Universitatea zulusa
Este imperativ necesar, e indispensabil ca sa se revina la Universitatea gratuita cu concurs de admitere si cu numar limitat de locuri. E suficient ca s-a inchis un cerc vicios, ca absolventii de universitati fast-food au virusat invatamintul gimnazial si liceal, si trimit universitatilor liceeni care nu stiu nimic. Conform cu situl QS, Quaquarelli Symonds, Israelul, tara mica, cu suprafata Moldovei, are trei universitati pe locurile 102, 114 si 132 din lume. Carolina din Praga e pe locul 230 in lume. Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta e pe locul 400. Universitatea Bucuresti e pe locul 500, linga Universitatea din Szeged , (populatie 166 000 locuitori) universitatea Kwazulu din Africa de Sud, din Bangladesh , Kazahstan si Sri Lanka . Universitatea din Liubliana e pe locul 400. Universitatea Iagelona din Polonia e pe locul 302. Universitatea Ben Gurion, din desertul Neghev, e pe locul 323.
Universitatea Babes-Bolyai este dupa locul 600, linga niste universitati saudite, srilankeze si kazahe (nisip, jungla, nisip). Situl ARWU al Institutului de Pedagogie al Universitatii Jiao Tong se opreste la primele cinci sute de universitati din lume, unde pe la coada se afla Universitatea Kwazulu Natal, cea din Liubliana si cea din Wellington, Noua Zeelanda. Universitatea din Bucuresti are de ajuns din urma universitatea zulusa din Durban , cea slovena (Liubliana, 280 000 locuitori) si cea din Wellington (386 000 locuitori, la capatul lumii, in largul Pacificului) .
Am expus in Observatorul cultural, numarul 296 din 2005, cazul unui profesor universitar de latina . Greselile de traducere pe care le facea demonstrau o cunoastere precara a limbii latine.
(Solilocviile lui Augustin) Aliud est enim exhausta pestis, aliud consopita. Una este o epidemie terminata, altceva e o epidemie care mocneste.
Dan Negrescu, traducere la Solilocvii, p. 60: „…una sint secaturile molimei, si alta scufundarile in somn adinc“.
(Etica lui Abelard) Poenitentia est commissa deflere et flenda non commitere. Cainta inseamna sa deplingi cele savirsite si sa nu savirsesti lucruri de deplins.
Dan Negrescu, Etica lui Abelard, p. 81: „Cainta a fost data spre a plinge, dar nu inseamna ca plinsul o si face eficienta“.
(Solilocviile lui Augustin) Hoc ergo unum superius praetermiseras. Trecusesi cu vederea acest lucru mai sus. Dan Negrescu, traducere la Solilocvii, p. 82 : „Asadar, acest lucru il pui mai presus“.
(Toma de Aquino, De ente et essentia) sicut diaphaneitas de aëre…“ – …ca transparenta la aer…
Dan Negrescu, traducere, p. 85: „… starea diafana in arama…“.
Un om care confunda a neglija cu a pune mai presus, si care confunda transparenta aerului cu opacitatea aramei, prevedeam in acel articol, va deveni in curind conducator de doctorate in limba si literatura latina .
Profetia mi s-a adeverit. Din 2009, profesorul dr. Dan Negrescu, de la Facultatea de Litere din Timisoara , conduce doctorate in limba si literatura latina .
Invatamintul romanesc e prabusit cu totul. Predau profesori care fac greseli de clasa a sasea. Absolva cu diploma studenti care acum cinsprezece ani ar fi cazut la admitere. Conduc doctorate oameni total necalificati. Comisia centrala de acreditare a titlurilor universitare face conducatori de doctorat in gluma.
Sint un excelent prooroc.
Nu se mai mira nimeni ca n-avem universitati remarcabile cu cercetatori remarcabili, cind insisi conducatorii de doctorat se fac din carton lipit cu aracet.

Coda
Am cunoscut din mers, pe strada, in aprilie 2010, un domn, Chira, din Bistrita ori Dej. De meserie facea garduri de fier. Ca studii, ispravise liceul cu vreo patruzeci de ani in urma. Am stat cu el de vorba despre Eugen Barbu, Ivasiuc, Blaga, Esenin, Petru Culianu, Cioran, I. D. Sirbu si Art Nouveau. Citise imens.
Am stat de vorba la Sasca Montana cu un batrinel sarman, Mircea Bragea, despre navarhii de la Arginuse, Hannah Arendt, Parinteasca dimindari, poeziile lui Dinescu, Ernest Renan, despre depozite cuaternare porfiroblastice, marnocalcare triasice si Ben-et-Nash, prima stea din Ursa Mare. Ca studii, avea cinsprezece ani de temnita grea dupa 1950.
Cind universitatile romanesti vor fi in stare sa cultive intelectuali de talia absolventilor de liceu din vremea lui Dej, de talia puscariasilor din vremea lui Groza, fiti amabili si treziti-ma.
Problema universitatilor din Romania nu e sa ajunga din urma cine stie ce universitati vestice. Problema universitatilor noastre e sa ajunga din urma nivelul liceelor romanesti din 1988. Si atunci mai vorbim.
Educatia e singurul domeniu in care nu se vorbeste de greaua mostenire a comunismului. Regimul de debandada, numit democratie si ministrii incapabili si iresponsabili au transformat invatamintul romanesc intr-un haos.
Din toti olimpicii internationali romani de anul trecut, unul singur s-a inscris de nevoie la Universitatea din Bucuresti, fiindca nu stia engleza, ca sa devina bursier la o Universitate straina.
Fac inca patru profetii :
Peste cinci ani nici un liceean olimpic nu se va inscrie student in vreo universitate romana.
Peste zece ani, nivelul de analfabetism al studentilor romani va fi acelasi cu cel pe care l-am pomenit mai sus.
Peste zece ani nici o universitate romaneasca nu va intra in lista primelor cinci sute de universitati din lume, iar kazahii, sauditii, srilankezii si zulusii ne vor privi ca si acum, de sus.
Nici peste zece ani ministerul educatiei nu-si va decupa din presa un articol despre starea invatamintului roman, ca sa-l aiba la indemina.
Collapse


 
Dasa Suciu
Dasa Suciu  Identity Verified
Local time: 15:10
English to Romanian
+ ...
În parte ... Nov 17, 2010

Cu părere de rău şi mare tristeţe, mie mi se pare, după cum arată şi alte semnale, că este, în parte, adevărat.

A trecut de mult vremea când la admitere în facultăţi se luptau foarte mulţi candidaţi pe un loc, la prima probă a examenului, eliminatorie. Renunţarea la examenele de admitere şi la manualele clasice a avut urmări nefaste.

Dar nu trebuie să generalizăm. Cred şi sper că pe undeva mai există încă studii şi profesori serioşi. Şi ch
... See more
Cu părere de rău şi mare tristeţe, mie mi se pare, după cum arată şi alte semnale, că este, în parte, adevărat.

A trecut de mult vremea când la admitere în facultăţi se luptau foarte mulţi candidaţi pe un loc, la prima probă a examenului, eliminatorie. Renunţarea la examenele de admitere şi la manualele clasice a avut urmări nefaste.

Dar nu trebuie să generalizăm. Cred şi sper că pe undeva mai există încă studii şi profesori serioşi. Şi chiar dacă nu ar exista, cine vrea poate să ajungă un excelent traducător prin studiu individual. Să fim serioşi, gramatica se poate învăţa şi de unul singur! Deci vina este împărţită şi totul se învârte într-un cerc vicios...

[Edited at 2010-11-17 17:22 GMT]
Collapse


 
Annamaria Amik
Annamaria Amik  Identity Verified
Local time: 15:10
Romanian to English
+ ...
Nu atât de departe de adevăr... Nov 17, 2010

Dasa Suciu wrote:

Cu părere de rău şi mare tristeţe, mie mi se pare, după cum arată şi alte semnale, că este, în parte, adevărat.

A trecut de mult vremea când la admitere în facultăţi se luptau foarte mulţi candidaţi pe un loc, la prima probă a examenului, eliminatorie. Renunţarea la examenele de admitere şi la manualele clasice a avut urmări nefaste.

Dar nu trebuie să generalizăm. Cred şi sper că pe undeva mai există încă studii şi profesori serioşi. Şi chiar dacă nu ar exista, cine vrea poate să ajungă un excelent traducător prin studiu individual. Să fim serioşi, gramatica se poate învăţa şi de unul singur! Deci vina este împărţită şi totul se învârte într-un cerc vicios...

[Edited at 2010-11-17 17:22 GMT]


Puţin contact am cu mediul universitar, dar diagnosticul nu mi se pare atât de exagerat când mă uit la tinerii absolvenţi pe care-i cunosc.
Mie mi se pare că problema a început mai demult, când eram eu în liceu, şi am impresia că - cel puţin în oraşul meu, Tg. Mureş - eram ultima generaţie de liceeni care a mai avut pasiune pentru cunoaştere şi cultură. Noi în pauză discutam despre poezii şi artă cu colegii (pe vremea aceea, liceul, cu tradiţia lui de sute de ani, era cel mai bun din oraş), ne stimulam reciproc să citim şi asta şi aia etc. - aveam o viziune cuprinzătoare asupra lumii, ca să zic aşa. Şi când intenţionau să dea peste cap sistemul de bacalaureat, nefiind clare cerinţele şi materiile pentru examene nici măcar în ianuarie, am protestat şi nu s-au mai introdus măsurile (nostalgie...).
Eram prin clasa a 8-a când începuseră să pătrundă pe piaţă "muzica" lipsită de valori muzicale (computerizată, în care nici măcar vocea interpreţilor nu o puteam admira, chiar dacă nu rezona în mine stilul, cum era cazul cu muzica uşoară internaţională de pe-atunci).
Şi mi se pare că s-a rupt ceva începând cu generaţia următoare. Ceea ce era o performanţă normală pentru generaţia mea de clase, s-a atins doar de elita generaţiei următoare.
Iar după aceea, colaps intelectual...

Citeam o analiză interesantă a lui Ovidiu Hurduzeu despre societatea de consum: spunea că societatea fast-food refuză orice care opune rezistenţă printr-o calitate: de ex. faţă de o masă elegantă cu vin franţuzesc, se preferă fast-foodul, pentru că nu impune o sensibilitate la valoare, nu te implică axiologic, nu-ţi opune rezistenţă.

Poate sunt paranoică şi conspiraţionistă, dar eu cred cu tristeţe că fenomenul nu este necontrolat, ci chiar concertat. Tinerii cu profilul descris în acest articol vor forma generaţia următoare, care nu mai are principii durabile, care nu mai gândeşte, nu mai judecă, nu mai face alegeri - cu alte cuvinte, o categorie care se poate manipula perfect. Cred că asta e şi scopul urmărit...


 
Bogdan Honciuc
Bogdan Honciuc
Romania
Local time: 15:10
Romanian to English
+ ...
Problema e veche de când lumea Nov 18, 2010

Întotdeauna bătrânii se consideră mai cu moţ decât "tineretul din ziua de azi". Să fim serioşi, şi "în orânduirea veche" nu vedeai pădurea de uscături, mai ales dacă vorbim de bolşevism şi totalitarism. Nostalgia asta (muzica era muzică, lumea învăţa carte etc.) e pernicioasă şi penibilă.

Adevărul e că, dacă stăm bine să ne amintim, nici noi nu suntem şi nu am fost mai presus decât noua generaţie de studenţi. Secţia Română-Engleză a Universităţ
... See more
Întotdeauna bătrânii se consideră mai cu moţ decât "tineretul din ziua de azi". Să fim serioşi, şi "în orânduirea veche" nu vedeai pădurea de uscături, mai ales dacă vorbim de bolşevism şi totalitarism. Nostalgia asta (muzica era muzică, lumea învăţa carte etc.) e pernicioasă şi penibilă.

Adevărul e că, dacă stăm bine să ne amintim, nici noi nu suntem şi nu am fost mai presus decât noua generaţie de studenţi. Secţia Română-Engleză a Universităţii nu excela deloc în perioada 1994-1998, în care eram eu student. Cu puţine excepţii (ce-i drept, notabile), cei mai mulţi studenţi de la Română-Engleză erau sub-mediocri.

Meritul pentru acest dezastru din învăţământ îl au în special profesorii, care se plâng cel mai mult şi în fiecare an apar cu noi liste de astfel de "perle", în loc să le crape obrazul de ruşine şi să fie constructivi. Dl Dan Ungureanu nu face excepţie.

PS: "Control - paste"? "Imperativ necesar"? "Liceean"? Oare chiar trebuie să-l luăm în serios pe acest domn?



[Edited at 2010-11-18 19:32 GMT]
Collapse


 
Cristiana Coblis
Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 15:10
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
dacă tot veni vorba Nov 18, 2010

Dimpotrivă, statisticile arată că de 4 ori mai mulţi tineri cu vârste între 25-34 de ani ştiu limbi străine (în mod special engleză) în comparaţie cu generaţiile anterioare, cu vârsta între 55-64 de ani de exemplu.

Ceea ce nu înţeleg sincer şi deloc este de ce nu îi pică? Chiar de ce nu îi pică? Cum trec an după an, examen după examen, şi cum ajung să termine facultatea dacă sunt atât de slabi? Asta este marea problemă. Atât timp cât profesorii se v�
... See more
Dimpotrivă, statisticile arată că de 4 ori mai mulţi tineri cu vârste între 25-34 de ani ştiu limbi străine (în mod special engleză) în comparaţie cu generaţiile anterioare, cu vârsta între 55-64 de ani de exemplu.

Ceea ce nu înţeleg sincer şi deloc este de ce nu îi pică? Chiar de ce nu îi pică? Cum trec an după an, examen după examen, şi cum ajung să termine facultatea dacă sunt atât de slabi? Asta este marea problemă. Atât timp cât profesorii se văicăresc ca nişte babe în loc să se ia mai în serios şi să se folosească mai bine de note, sunt parte din problemă şi nu din soluţie. Vrem universităţi de top, dar adunăm studenţi cu toptanul şi îi trecem dacă se poate pe toţi ca să mai plătească taxe - exact ceea ce caracterizează universităţile neserioase. Lucrurile astea nu se pot schimba decât din interior, aşa că acest domn degeaba se vaită pe forumuri şi prin ziare, trebuie să schimbe lucrurile unde contează - la el la curs şi în politicile universităţii!
Collapse


 
Dasa Suciu
Dasa Suciu  Identity Verified
Local time: 15:10
English to Romanian
+ ...
vechi şi nou Nov 18, 2010

Bogdan are dreptate când spune că nu există pădure fără uscături. Când am fost eu studentă, acum mai bine de ... 35 de ani, filologia de la Cluj era considerată cea mai bună din ţară. La această perioadă m-am referit eu. Totuşi, e normal să nu exceleze toţi, nici studenţii, nici profesorii. Şi asta depinde de foarte multe lucruri... Dar cine vrea să fie bun, o poate face şi fără profesori buni.

În alte sisteme de învăţământ, profesorii doar ghidează el
... See more
Bogdan are dreptate când spune că nu există pădure fără uscături. Când am fost eu studentă, acum mai bine de ... 35 de ani, filologia de la Cluj era considerată cea mai bună din ţară. La această perioadă m-am referit eu. Totuşi, e normal să nu exceleze toţi, nici studenţii, nici profesorii. Şi asta depinde de foarte multe lucruri... Dar cine vrea să fie bun, o poate face şi fără profesori buni.

În alte sisteme de învăţământ, profesorii doar ghidează elevul, nu-i dau mură în gură. Ah! Un lucru extraordinar, care la noi a pierit cu totul, este utilizarea de tot felul de mijloace de a descoperi talentele şi abilităţile elevului. Aşa află el la ce este bun şi ce cale poate urma cu mari şanse de reuşită pentru că va face ceea ce-i place. La noi, majoritatea se orientează unde cred că fac mai mulţi bani şi consecinţele sunt pe măsură...

Dezastrul porneşte de la rădăcini, adică de la sistem. Cine are copii la şcoală ştie: program foarte încărcat cu teme stupide, obiecte de studiu de umplutură, unele manuale sub orice critică (eu una mă enervam cumplit când puneam mâna pe manualul de engleză pentru liceu al băiatului meu!). Ceea ce mi se pare apoi foarte aiurea este sistemul de notare: tot semestrul predare şi iar predare (1-2 teste sau referate copiate, pe ici pe colo) şi la sfârşit bombardament cu lucrări. Unde mai este motivarea elevului? Cu ce bagaj pleacă acesta mai departe în facultate?

Pe de altă parte, profesorii sunt obligaţi să respecte programa, aşa cum e ea. Sunt stresaţi de schimbările aduse aproape în fiecare an, de alte manuale, de alte reguli etc.

În facultăţi sunt atât locuri cu taxă, cât şi fără taxă (buget). E simplu: la buget sunt cei buni, la taxă sunt ceilalţi. Indiferent de acest lucru, un profesor bun îşi va face meseria cu dărure dacă şi-a ales-o din pasiune şi nu numai pentru bani (a se vedea cât câştigă unii!).

Ar mai fi multe de spus, dar e cam târziu...







[Edited at 2010-11-18 22:11 GMT]
Collapse


 
Liviu-Lee Roth
Liviu-Lee Roth
United States
Local time: 08:10
Romanian to English
+ ...
TOPIC STARTER
câteva observații mai mult sau mai puțin pertinente Nov 19, 2010

De la început vreau să menționez că nu mă pot pronunța cu privire la situația actuală a învățământului în România din simplul motiv că sunt plecat de peste 24 de ani și nu am mai fost în țară de 15 ani dar, citind postările anterioare am de făcut câteva observații:
- faptul că de 4 ori mai mulți tineri români vorbesc o limbă străină nu înseamnă că au cultură generală. Am întâlnit tineri români în Spania, Franța, SUA care vorbeau foarte bine 2-3 limbi
... See more
De la început vreau să menționez că nu mă pot pronunța cu privire la situația actuală a învățământului în România din simplul motiv că sunt plecat de peste 24 de ani și nu am mai fost în țară de 15 ani dar, citind postările anterioare am de făcut câteva observații:
- faptul că de 4 ori mai mulți tineri români vorbesc o limbă străină nu înseamnă că au cultură generală. Am întâlnit tineri români în Spania, Franța, SUA care vorbeau foarte bine 2-3 limbi străine dar nu puteau să-mi spună ce a compus Beethoven, ce a scris Victor Hugo sau cine a fost Mircea Eliade. Recent am fost într-o excursie prin Spania cu o veche prietenă și fiica ei, absolventă a unei facultăți de filologie din RO - profilul FR-EN. Lasând de o parte lacune majore de cunoștințe geografice, sau de faptul că nu auzise de Gaudi, ce m-a surprins cel mai mult a fost faptul că mă ruga să îi traduc instrucțiunile de pe diverse ambalaje, scrise în engleză!!! Cum este posibil așa ceva ?
- soția mea este profesoară de franceză la un liceu privat cu pretenții și mulți bani, aici în State, și îmi povestește cum primește "indicații" de la directorul școlii să le umfle notele, că deh! părinții plătesc $24.000 pe an ! În concluzie, dacă i-ar pica și-ar bate singură cuie în tălpi!
- personal, nu am simțit sau nu am fost îndeajuns de matur să înțeleg bolșevismul sau totalitarismul societății din anii '65-75 dar nu pot să nu menționez un factor relevant. În liceu eram considerat o pușlama și un puturos, aflându-mă undeva pe la coada clasei, dar acest lucru nu m-a împiedicat să intru la Drept în Buc. din primul foc. Dintre colegii mei mai luminați, unii sunt în ziua de astăzi academicieni. Mai multe amănunte privind acest aspect le-am postat acum un an.
- nici pe departe nu este vorba de o nostalgie după vremurile de demult ! Mai degrabă este o nemulțumire că generația actuală de tineri (încluzând și pe fiica mea care este studentă în anul III) consideră valorile spirituale ale trecutului neesențiale fiindcă aceste cunoștințe nu aduc bani.
- referitor la dl.Dan Ungureanu, nu știu cine este, am dat întâmplător peste acest articol- dar lăsând deoparte "perlele" publicate, meționează și adevăruri privind persoane școlite în trecut și vine și cu o propunere concretă, reinstaurarea examenului de admitere. Nu văd ce este rău în asta.
Pe mine m-a întristat acest articol pentru că obișnuiam să mă laud, printre ignoranții "intelectuali" de aici, cât de bună este școala românească, dar se pare, că va trebui să o las mai moale cu laudele ......

un weekend plăcut tuturor,

liviu
Collapse


 
Alina - Maria Chiteala
Alina - Maria Chiteala  Identity Verified
Romania
Local time: 15:10
Member (2011)
English to Romanian
+ ...
E de plans Nov 19, 2010

Eu nu vad sa fie numai vina scolii ci si vina parintilor. Fie ca nu au timp, fie ca nu vor, fie ca nu pot sa se ocupe de copii si prefera sa ii lase sa zaca pe FB sau HI5 toata ziua in ideea ca prin internet au acces la informatii.
Oricum generatia de acum e de jale. Efectiv nu stiu sa gandeasca si orice urma de cultura pentru ei = esti depasit.
E de plans unde o sa ajungem in curand.


 
Annamaria Amik
Annamaria Amik  Identity Verified
Local time: 15:10
Romanian to English
+ ...
Profesorii şi părinţii Nov 19, 2010

lee roth wrote:

- soția mea este profesoară de franceză la un liceu privat cu pretenții și mulți bani, aici în State, și îmi povestește cum primește "indicații" de la directorul școlii să le umfle notele, că deh! părinții plătesc $24.000 pe an ! În concluzie, dacă i-ar pica și-ar bate singură cuie în tălpi!


Problema e similară şi în România. O prietenă bună, profesoară de limba română, se plânge an de an cum profesorii sunt forţaţi să-i treacă pe elevi, "că dacă nu, la anu' rămâi fără catedră", vin ameninţările din partea directorilor. Şi aşa, sunt picaţi doar unii, foarte puţini, dintre cei care ar merita.

Pe de altă parte, sunt de acord cu Alina-Maria, au şi părinţii vina lor. Eu una aş prefera posibilitatea învăţării prin homeschooling şi aici. Pe de altă parte, vina cui e că părinţii ajung acasă pe la 8, frânţi, neavând timp să se ocupe de copii aşa cum ar trebui?

E o situaţie tristă în general, desigur cu mici excepţii - mai sunt şi familii extraordinare, cu valori pe care le inspiră şi copiilor.
Dumnezeu să ne ajute pe fiecare să găsim soluţiile cele mai bune în aceste condiţii...


 
Emina Popovici
Emina Popovici  Identity Verified
Sweden
Local time: 14:10
English to Romanian
+ ...
E mai mult decăt adevărat Nov 21, 2010

Da, din păcate asta e situația. Tatăl meu este profesor de limba română la o școală generală și mai are trei ani până la pensie, dar și-a pierdut orice speranță cu câțiva ani în urmă. Elevii pur și simplu nu sunt interesați de absolut nimic...cum poate un profesor să-i facă să se intereseze de un Hugo când tot ce au ei în cap sunt jocurile pe calculator și bani? Înainte obișnuiam să mă distrez citind lucrările lor de control, dar în ultima perioadă au devenit mai... See more
Da, din păcate asta e situația. Tatăl meu este profesor de limba română la o școală generală și mai are trei ani până la pensie, dar și-a pierdut orice speranță cu câțiva ani în urmă. Elevii pur și simplu nu sunt interesați de absolut nimic...cum poate un profesor să-i facă să se intereseze de un Hugo când tot ce au ei în cap sunt jocurile pe calculator și bani? Înainte obișnuiam să mă distrez citind lucrările lor de control, dar în ultima perioadă au devenit mai mult triste decât haioase...Și tatăl meu, precum și alți profesori, este mereu rugat de către directorul școlii s-o lase mai moale, să-i treacă, să fie mai indulgent șamd. Până la urmă, ce e de făcut? Să stea copii la nesfârșit la școală, până cresc și nu mai încap în bănci?
La facultate se ajunge cumva...nu știu cum. Eu am dat admitere de două ori, în 1995 și în 1997. Nu am intrat din prima, se corecta la sânge, atât la engleză cât și la română. Erau două modalități de a intra pe atunci: sau învățai de te lua dracu' sau cunoșteai profesori universitari potriviți și cotizai. Eu nefiind de la oraș, nu cunoșteam pe nimeni. Deci am frecat mult coatele până am intrat.
Apoi s-a introdus modelul cu dosarul. Și copii au început să cotizeze la profesorii de liceu. Uite așa se intră acum la facultate. Cum se termină acum o facultate? Ehei...trebuie să ai bani! Ori lucrezi și cotizezi, ori ai părinți dispuși să cotizeze la bugetul profesorilor. Printre cele mai haioase "cotizări": aparat de ras pentru a trece la o materie, CD-player pentru "indicații" privind lucrarea de licență șamd. Cel mai trist caz de care am auzit este un văr al unei cunoștințe. Tatăl respectivului este inginer în domeniul petrolier și lucrează în străinătate. Băiatul nu poate termina facultatea indiferent cât ar trudi, deoarece profesorii nu-l trec până nu plătește ultimele "tranșe". Tatăl nu poate concepe că la aceeași facultate pe care o făcuse și el cu ani în urmă se cer acum bani cu găleata. Nu-i mai trimite copilului bani, iar copilul s-a înscris la o facultate particulară din alt oraș, unde nu se știe cine e tatăl. Speră să nu se afle și ca taxa să fie îndeajuns.
Nu știu câți elevi și studenți mai au astăzi puterea psihică, în primul rând, de a lupta cu aceste mori de vânt. Deși a trebuit să învâț mult în perioada studenției și aveam și atunci profesori care așteptau plocoane, nu aș vrea să fac schimb cu generația actuală. Eu una am fost foarte șocată când mi s-a spus de aceste cotizații și mai ales de neputința unor studenți mai săraci de a obține note mai bune doar pentru că nu pot cotiza. Cred că este foarte chinuitor să știi că alți colegi, semianalfabeți de genul celor menționați aici pe forum, iau note de top doar pentru că plătesc și termină aceeași facultate fără pic de oboseală.
Collapse


 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


... este oare adevărat ?






TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »
Wordfast Pro
Translation Memory Software for Any Platform

Exclusive discount for ProZ.com users! Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value

Buy now! »