Stran v tématu: [1 2] > |
Egzamin na tłumacza przysięgłego-język angielski Autor vlákna: Magdalena Ku (X)
|
Magdalena Ku (X) Polsko Local time: 09:46 angličtina -> polština + ...
Witam wszystkich!!
Mam pytanie dotyczące przygotowania się do egzaminu na tłumacza przysięgłego z języka angielskiego.
Po pierwsze, jakich zagadnień należy się spodziewać podczas takiego egzaminu?
Po drugie, w jakich żródłach powinnam poszukać materiałów?
Po trzecie, czy powinnam uzupełnić swoją dotychczasową wiedzę o wiedzę stricte prawniczą?
Za odpowiedzi na powyższe pytania z góry dziękuję wszystkim.<... See more Witam wszystkich!!
Mam pytanie dotyczące przygotowania się do egzaminu na tłumacza przysięgłego z języka angielskiego.
Po pierwsze, jakich zagadnień należy się spodziewać podczas takiego egzaminu?
Po drugie, w jakich żródłach powinnam poszukać materiałów?
Po trzecie, czy powinnam uzupełnić swoją dotychczasową wiedzę o wiedzę stricte prawniczą?
Za odpowiedzi na powyższe pytania z góry dziękuję wszystkim. ▲ Collapse | | |
Myślę, że ten temat został "przerobiony" na wszystkich forach tłumaczy wraz z podaniem przykładów dokumentów do tłumaczenia. | | |
Magdalena Ku (X) Polsko Local time: 09:46 angličtina -> polština + ... AUTOR TÉMATU
Jestem zarejestrowana od niedawno na tym portalu i nie zdążyłam przejrzeć jeszcze wszystkich postów
[Zmieniono 2011-02-25 14:05 GMT] | | |
Post removed: This post was hidden by a moderator or staff member because it was not in line with site rule |
|
Anna Polakow Polsko Local time: 09:46 nizozemština -> polština + ... Co do egzaminu na tlumacza przysieglego | Feb 25, 2011 |
Ja tez mam zamiar podejsc do tego egzaminu z jezyka holenderskiego. Oto, co ustalilam:
- Musisz poznac Kodeks tlumacza przysieglego najlepiej z komentarzem, zeby wiedziec jak wyglada wykonane tlumaczenie przysiegle. Za to sa punkty. Tresc kodeksu znajdziesz na stronach stowarzyszenia tlumaczy przysieglych. Niestety tekst z komentarzem musisz kupic. Kupilam ostatnio ksiazke "Egzamin na tlumacza przysieglego". Nie kupuj, bo nie warto. Jest to tekst ustawy, do ktorej dolaczony jest komentarz,... See more Ja tez mam zamiar podejsc do tego egzaminu z jezyka holenderskiego. Oto, co ustalilam:
- Musisz poznac Kodeks tlumacza przysieglego najlepiej z komentarzem, zeby wiedziec jak wyglada wykonane tlumaczenie przysiegle. Za to sa punkty. Tresc kodeksu znajdziesz na stronach stowarzyszenia tlumaczy przysieglych. Niestety tekst z komentarzem musisz kupic. Kupilam ostatnio ksiazke "Egzamin na tlumacza przysieglego". Nie kupuj, bo nie warto. Jest to tekst ustawy, do ktorej dolaczony jest komentarz, ktory niczego nie rozstrzyga. Ustawe znajdziesz w internecie.
- zawartosc egzaminu opisana jest na stronach Ministerstwa Sprawiedliwosci. Tlumaczysz w obie strony. Jeden tekst ogolny i jeden prawniczy. Na ustnym masz zarowno tlumaczenie symultaniczne, jak i konsekutywne. Oceniane jest stosowane slownictwo to znaczy, czy stosujesz gware prawnicza w tekscie prawniczym. Za to tez sa punkty. ▲ Collapse | | |
Anna Polakow Polsko Local time: 09:46 nizozemština -> polština + ... Rodzaje tekstow | Feb 25, 2011 |
Postanowienie
Wyrok
Odpowiedz na pozew
Pouczenie
Pouczenie pokrzywdzonego o podstawowych uprawnieniach i obowiazkach
Ulotka
Zaswiadczenie
Podstawowe obowiazki podejrzanego w procesie karnym
Akt poswiadczenia dziedziczenia
Informacja dotyczaca poswiadczania dokumentow urzedowych przeznaczonych do obrotu prawnego za granica
Moze jednak ksiazke kup, bo sa w niej te przykladowe teksty, o czym zupelnie zapomnialam... See more Postanowienie
Wyrok
Odpowiedz na pozew
Pouczenie
Pouczenie pokrzywdzonego o podstawowych uprawnieniach i obowiazkach
Ulotka
Zaswiadczenie
Podstawowe obowiazki podejrzanego w procesie karnym
Akt poswiadczenia dziedziczenia
Informacja dotyczaca poswiadczania dokumentow urzedowych przeznaczonych do obrotu prawnego za granica
Moze jednak ksiazke kup, bo sa w niej te przykladowe teksty, o czym zupelnie zapomnialam
hi hi hi
Milego dnia ▲ Collapse | | |
Post removed: This post was hidden by a moderator or staff member because it was not in line with site rule |
|
|
Stran v tématu: [1 2] > |