Stran v tématu:   [1 2] >
Egzamin na tłumacza przysięgłego-język angielski
Autor vlákna: Magdalena Ku (X)
Magdalena Ku (X)
Magdalena Ku (X)  Identity Verified
Polsko
Local time: 09:46
angličtina -> polština
+ ...
Feb 25, 2011

Witam wszystkich!!

Mam pytanie dotyczące przygotowania się do egzaminu na tłumacza przysięgłego z języka angielskiego.

Po pierwsze, jakich zagadnień należy się spodziewać podczas takiego egzaminu?

Po drugie, w jakich żródłach powinnam poszukać materiałów?

Po trzecie, czy powinnam uzupełnić swoją dotychczasową wiedzę o wiedzę stricte prawniczą?

Za odpowiedzi na powyższe pytania z góry dziękuję wszystkim.<
... See more
Witam wszystkich!!

Mam pytanie dotyczące przygotowania się do egzaminu na tłumacza przysięgłego z języka angielskiego.

Po pierwsze, jakich zagadnień należy się spodziewać podczas takiego egzaminu?

Po drugie, w jakich żródłach powinnam poszukać materiałów?

Po trzecie, czy powinnam uzupełnić swoją dotychczasową wiedzę o wiedzę stricte prawniczą?

Za odpowiedzi na powyższe pytania z góry dziękuję wszystkim.
Collapse

Grażyna Lesińska
Grażyna Lesińska
Polsko
němčina -> polština
+ ...
... Feb 25, 2011

Myślę, że ten temat został "przerobiony" na wszystkich forach tłumaczy wraz z podaniem przykładów dokumentów do tłumaczenia.

Magdalena Ku (X)
Magdalena Ku (X)  Identity Verified
Polsko
angličtina -> polština
+ ...
AUTOR TÉMATU
... Feb 25, 2011

Jestem zarejestrowana od niedawno na tym portalu i nie zdążyłam przejrzeć jeszcze wszystkich postów

[Zmieniono 2011-02-25 14:05 GMT]

Post removed: This post was hidden by a moderator or staff member because it was not in line with site rule
Anna Polakow
Anna Polakow  Identity Verified
Polsko
nizozemština -> polština
+ ...
Co do egzaminu na tlumacza przysieglego Feb 25, 2011

Ja tez mam zamiar podejsc do tego egzaminu z jezyka holenderskiego. Oto, co ustalilam:
- Musisz poznac Kodeks tlumacza przysieglego najlepiej z komentarzem, zeby wiedziec jak wyglada wykonane tlumaczenie przysiegle. Za to sa punkty. Tresc kodeksu znajdziesz na stronach stowarzyszenia tlumaczy przysieglych. Niestety tekst z komentarzem musisz kupic. Kupilam ostatnio ksiazke "Egzamin na tlumacza przysieglego". Nie kupuj, bo nie warto. Jest to tekst ustawy, do ktorej dolaczony jest komentarz,
... See more
Ja tez mam zamiar podejsc do tego egzaminu z jezyka holenderskiego. Oto, co ustalilam:
- Musisz poznac Kodeks tlumacza przysieglego najlepiej z komentarzem, zeby wiedziec jak wyglada wykonane tlumaczenie przysiegle. Za to sa punkty. Tresc kodeksu znajdziesz na stronach stowarzyszenia tlumaczy przysieglych. Niestety tekst z komentarzem musisz kupic. Kupilam ostatnio ksiazke "Egzamin na tlumacza przysieglego". Nie kupuj, bo nie warto. Jest to tekst ustawy, do ktorej dolaczony jest komentarz, ktory niczego nie rozstrzyga. Ustawe znajdziesz w internecie.
- zawartosc egzaminu opisana jest na stronach Ministerstwa Sprawiedliwosci. Tlumaczysz w obie strony. Jeden tekst ogolny i jeden prawniczy. Na ustnym masz zarowno tlumaczenie symultaniczne, jak i konsekutywne. Oceniane jest stosowane slownictwo to znaczy, czy stosujesz gware prawnicza w tekscie prawniczym. Za to tez sa punkty.
Collapse

Anna Polakow
Anna Polakow  Identity Verified
Polsko
nizozemština -> polština
+ ...
Rodzaje tekstow Feb 25, 2011

Postanowienie
Wyrok
Odpowiedz na pozew
Pouczenie
Pouczenie pokrzywdzonego o podstawowych uprawnieniach i obowiazkach
Ulotka
Zaswiadczenie
Podstawowe obowiazki podejrzanego w procesie karnym
Akt poswiadczenia dziedziczenia
Informacja dotyczaca poswiadczania dokumentow urzedowych przeznaczonych do obrotu prawnego za granica
Moze jednak ksiazke kup, bo sa w niej te przykladowe teksty, o czym zupelnie zapomnialam...
See more
Postanowienie
Wyrok
Odpowiedz na pozew
Pouczenie
Pouczenie pokrzywdzonego o podstawowych uprawnieniach i obowiazkach
Ulotka
Zaswiadczenie
Podstawowe obowiazki podejrzanego w procesie karnym
Akt poswiadczenia dziedziczenia
Informacja dotyczaca poswiadczania dokumentow urzedowych przeznaczonych do obrotu prawnego za granica
Moze jednak ksiazke kup, bo sa w niej te przykladowe teksty, o czym zupelnie zapomnialam
hi hi hi
Milego dnia
Collapse

Post removed: This post was hidden by a moderator or staff member because it was not in line with site rule
Stran v tématu:   [1 2] >

To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderátor/moderátoři tohoto fóra
Monika Jakacka Márquez[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Egzamin na tłumacza przysięgłego-język angielski

Trados Business Manager Lite
Create customer quotes and invoices from within Trados Studio

Trados Business Manager Lite helps to simplify and speed up some of the daily tasks, such as invoicing and reporting, associated with running your freelance translation business.

More info »
Wordfast Pro
Translation Memory Software for Any Platform

Exclusive discount for ProZ.com users! Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value

Buy now! »