Off topic: za ile sprzeda się początkujący tłumacz Autor vlákna: Katarzyna Landsberg-Polubok
|
Widzieliście stronę http://www.e-tlumacze.net/ ?
Wpadłam na nią przypadkiem, szukając jakichś terminów i poraziło mnie.
Klikam parę językową i wyskakuje tabelka, w której głównym kryterium jest cena tłumaczenia. W parze angielski-polski widziałam takie kwiatki, że mi "zwiędły oczy"! Stawki po 10 zł za 2000 znaków oferowane przez "magistrów lingwistyki z wieloletn... See more Widzieliście stronę http://www.e-tlumacze.net/ ?
Wpadłam na nią przypadkiem, szukając jakichś terminów i poraziło mnie.
Klikam parę językową i wyskakuje tabelka, w której głównym kryterium jest cena tłumaczenia. W parze angielski-polski widziałam takie kwiatki, że mi "zwiędły oczy"! Stawki po 10 zł za 2000 znaków oferowane przez "magistrów lingwistyki z wieloletnim doświadczeniem", studenci "stawiający swoje pierwsze kroki" i reklamujący się hasłem: "Chcesz zaoszczędzić na profesjonalnym tłumaczu? Zadzwoń do mnie!"
Większość reklamujących się "tłumaczy" bez żadnej żenady popełnia podstawowe błędy ortograficzne, stylistyczne czy interpunkcyjne w swojej autoreklamie.
Mam szczerą nadzieję, że rynek zweryfikuje takich "tłumaczy". To też jeden z powodów, dla których od dłuższego czasu nie robię weryfikacji. Tekst można przetłumaczyć od nowa o wiele szybciej.
A całkiem niedawno znajoma (pani doktor z uniwersytetu) powiedziała mi, że teraz to fajnie muszę mieć w swoim zawodzie, bo są te automatyczne translatory, a głupi klient płaci jak za ciężką pracę.
Aaaaaaa! ▲ Collapse | | |
Na allegro ktoś się sprzedaje po 4zł za 1800 znaków Do tego dochodzi prowizja dla allegro i koszt wystawienia aukcji (z moich doświadczeń ze sprzedażą na allegro wychodzi, że razem zżera to około 10-15%). Że ludziom się chce... | | |
4 zł to nie dużo. Miałbym ochotę startować ofensywę i załadować takich ludzi z byle jakąś robotą, oczywiście na język obcy. I oczywiście potem mieć swoją sadystyczną radochę, jak męczę ich z reklamacjami i skargami o jakości tekstu.
[Bearbeitet am 2009-10-26 10:45 GMT] | | | Aż tylko 4 PLN? | Oct 26, 2009 |
Kontrprzykład z Allegro:
Profesjonalne tłumaczenie języka niemieckiego - szybko i tanio.
Wieloletnie doświadczenie w tłumaczeniach technicznych
tłumaczę min:
książki (współpraca z wydawnictwami)
instrukcje techniczne
programy
strony WWW
korespondencję
skrypty
dokumentacje techniczne
artykuły techniczne i naukowe ze wszystkich dziedzin
tłumaczenia zwykłe
Cena (Kup teraz) : 11,4... See more Kontrprzykład z Allegro:
Profesjonalne tłumaczenie języka niemieckiego - szybko i tanio.
Wieloletnie doświadczenie w tłumaczeniach technicznych
tłumaczę min:
książki (współpraca z wydawnictwami)
instrukcje techniczne
programy
strony WWW
korespondencję
skrypty
dokumentacje techniczne
tłumaczenia zwykłe
Cena (Kup teraz) : 11,46 PLN za stronę 1600 znaków
Ten ofertowicz niesłychanie zawyża stawkę
[Zmieniono 2009-10-26 14:02 GMT] ▲ Collapse | |
|
|
Iwona Szymaniak Polsko Local time: 11:19 Člen angličtina -> polština + ... SITE LOCALIZER
Andrzej Mierzejewski wrote:
Cena (Kup teraz) : 11,46 PLN str. (za stronę 1600 znaków)
Ten ofertowicz niesłychanie zawyża stawkę
Nic dziwnego. Człowiekowi tak wszechstronnie obdarzonemu trzeba płacić jak należy.![](https://cfcdn.proz.com/images/bb/smiles/icon_smile.gif) | | | Też się zastanawiam, czy nie zacząć podzlecać... :) | Oct 27, 2009 |
Cytat z allegro:
Tłumaczenia z j.angielskiego na polski i odwrotnie, każdego rodzaju teksty
Pełny zakres tłumaczeń:
-Medyczne
-Techniczne
-Chemiczne
-Naukowe
-Prace
-CV
-Listy
-Czasopisma
-Strony www
-Maile
itp…
* Wiele opcji wpłat gwarantuje szybką usługę- szybka wpłata- szybkie tłumaczenie [podano numery kont w bodaj 7 bankach! ![](https://cfcdn.proz.com/images/bb/smiles/icon_eek.gif) mh]
* Moje tłumaczenia są profesjonalne
NAJTANIEJ !!!!!!
Cena Kup Teraz dotyczy pełnej strony A4 (czyli cała strona WORDA 3000znaków ze spacjami) = 10zł
Tłumacze oferują cennik za 1800znaków - a Ja zapewniam Ci pełny tekst za tak niską cenę!! [sic! mh]
Niech niska cena Cię nie zmyli!!
Dopiero rozkręcam firmę, dlatego dla zachęcenia klientów proponuję tak zaskakującą cenę
Z faktu iż jestem osobą niepełnosprawną mam ograniczone ruchy rąk, dlatego zanim zalicytujesz upewnij się czy posiadam wolny termin zlecenia!!
Doświadczenie tłumacza trzy letnie!!
Doświadczenie w korepetycjach 4letnie (nie podejmuję się korepetycji) [kolejne sic! mh]
Znajomość języka 13LAT: 3 letnia nauka w szkole w Chicago oraz 5 letni pobyt w USA z powodu leczenie, wykształcenie o profilu językowym.
Ja rozumiem, że ktoś może potrzebować "dorobić" do renty, ale...![](https://cfcdn.proz.com/images/bb/smiles/icon_rolleyes.gif) | | | Niby ROTFL, ale bo ja wiem | Oct 27, 2009 |
Marcelina Haftka wrote:
Ja rozumiem, że ktoś może potrzebować "dorobić" do renty, ale...
Proszę nie odbierać mojego wpisu jako krytyki. Niby ROTFL, ale jakoś nie jest mi do śmiechu. Naprawdę czasami ludzie stają pod ścianą i imają się różnych sposobów, żeby związać koniec z końcem, robiąc to tak jak na danym etapie umieją najlepiej. Życie zweryfikuje ich twierdzenia, ale jeśli są gotowi się uczyć, to pewnie wyciągną wnioski z własnych błędów.
Pozdrawiam serdecznie,
ZS | | | Raczej nie ROTFL | Oct 27, 2009 |
Zbigniew Szalbot wrote:
Marcelina Haftka wrote:
Ja rozumiem, że ktoś może potrzebować "dorobić" do renty, ale...
Proszę nie odbierać mojego wpisu jako krytyki. Niby ROTFL, ale jakoś nie jest mi do śmiechu.
Witam,
Bynajmniej nie potraktowałam tego jako krytyki.
Mnie to nie rozśmiesza (może faktycznie powinnam była dać inny tytuł wiadomości...), mnie to przeraża. Ja rozumiem, że ktoś może być zmuszony do takiego postępowania, ale w innym miejscu opisana wyżej osoba - powołując się na swe leczenie w USA - podkreśla, że świetnie zna się na tłumaczeniach medycznych i jest dobrym tłumaczem, po czym pisze np. "bez zaszczerzeń".
Teraz wyobraźmy sobie, że ktoś ma mało pieniędzy i t.zw. "obeznania", potrzebuje tłumaczenia dokumentacji medycznej swojego noworodka i trafi na taką osobę...![](https://cfcdn.proz.com/images/bb/smiles/icon_frown.gif)
Pozdrawiam jesiennie,
Marcelina. | | | To report site rules violations or get help, contact a site moderator: You can also contact site staff by submitting a support request » za ile sprzeda się początkujący tłumacz Protemos translation business management system |
---|
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!
The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.
More info » |
| TM-Town |
---|
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business
Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.
More info » |
|
| | | | X Sign in to your ProZ.com account... | | | | | |